Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na wapń?

Zapotrzebowanie organizmu na wapń zależy od płci i wieku człowieka. Wg norm IŻŻ niemowlęta potrzebują około 200-260 mg wapnia na dobę. Z czasem zapotrzebowanie to stopniowo rośnie i u dzieci w wieku 4-9 lat wynosi już 800 mg, a u dzieci od 10 do 18 lat – 1100 mg wapnia dziennie. Mężczyźni w wieku od 19 do 65 lat potrzebują 800 mg, a powyżej 65 lat – 1000 mg na dobę. Kobiety od 19 do 50 lat potrzebują 800 mg, a powyżej tego wieku – 1000 mg. Kobiety w ciąży i karmiące piersią potrzebują, w zależności od wieku, 800-1100 mg dziennie. Poziom wapnia w organizmie można sprawdzić wykonując badanie krwi.

W jakich produktach znajdziemy wapń?

Produkty, które zawierają najwięcej wapnia to mleko i jego przetwory. Najbogatsze w wapń są sery podpuszczkowe dojrzewające. Są one jednak bardzo kaloryczne, dlatego należy spożywać je z umiarem. Wbrew powszechnemu przekonaniu wapń występuje nie tylko w produktach mlecznych, ale również roślinnych. Dobrym źródłem wapnia są orzechy, warzywa liściaste, rośliny strączkowe, migdały, słonecznik, pietruszka, kapusta, brokuły oraz kakao. Zdrowa dieta bogata w wapń jest bardzo ważna. Dietę można uzupełnić stosując suplementy diety zawierające wapń naturalnego pochodzenia, na przykład Vitrum Calcium 1250 + Vitaminum D3 lub Vitrum Osteo.