Imbir to roślina kwitnąca pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Należy do najzdrowszych (i najsmaczniejszych) przypraw na świecie.
Należy do rodziny Zingiberaceae i jest blisko spokrewniony z kurkumą, kardamonem i galangalem.
Kłącze (podziemna część łodygi) jest częścią powszechnie używaną jako przyprawa. Często nazywane jest korzeniem imbiru lub po prostu imbirem.
Imbir może być używany jako świeży, suszony, sproszkowany lub jako olej lub sok. To bardzo częsty składnik przepisów. Czasami jest dodawany do przetworzonej żywności i kosmetyków.
Oto 5 korzyści zdrowotnych wynikających z imbiru, które są poparte badaniami naukowymi.
1. Zawiera gingerol, który ma silne właściwości lecznicze
Imbir ma bardzo długą historię stosowania w różnych formach medycyny tradycyjnej i alternatywnej. Jest stosowany do wspomagania trawienia, zmniejszania nudności i pomocy w walce z grypą i przeziębieniem, by wymienić tylko kilka z jego celów.
Niepowtarzalny zapach i smak imbiru zawdzięczamy jego naturalnym olejom, z których najważniejszym jest gingerol.
Gingerol jest głównym związkiem bioaktywnym imbiru. Odpowiada za wiele właściwości leczniczych imbiru.
Według badań gingerol ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Na przykład może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, który jest wynikiem posiadania nadmiernej ilości wolnych rodników w organizmie.
PODSUMOWANIE
Imbir jest bogaty w gingerol, substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających.
2. Potrafi leczyć wiele postaci nudności, zwłaszcza poranne mdłości
Wydaje się, że imbir jest bardzo skuteczny w walce z nudnościami.
Może pomóc złagodzić nudności i wymioty u osób poddawanych pewnym rodzajom operacji. Imbir może również pomóc w nudnościach związanych z chemioterapią, ale potrzebne są większe badania na ludziach.
Jednak może być najskuteczniejszy w przypadku nudności związanych z ciążą, takich jak poranne mdłości.
Według przeglądu 12 badań, w których wzięło udział łącznie 1278 kobiet w ciąży, 1,1–1,5 grama imbiru może znacząco zmniejszyć objawy nudności.
Jednak w przeglądzie tym stwierdzono, że imbir nie miał wpływu na epizody wymiotów.
Chociaż imbir jest uważany za bezpieczny, porozmawiaj ze swoim lekarzem przed przyjęciem dużych ilości, jeśli jesteś w ciąży.
Zaleca się, aby kobiety w ciąży, które są bliskie porodu lub które przeszły poronienie, unikały imbiru.
PODSUMOWANIE
Zaledwie 1–1,5 grama imbiru może pomóc w zapobieganiu różnego rodzaju nudnościom, w tym nudnościom związanym z chemioterapią, nudnościom po operacji i porannym nudnościom.
3. Może pomóc w utracie wagi
Według badań przeprowadzonych na ludziach i zwierzętach imbir może odgrywać rolę w utracie wagi.
Przegląd literatury z 2019 roku wykazał, że suplementacja imbiru znacznie zmniejszyła masę ciała, stosunek talii do bioder u osób z nadwagą lub otyłością.
Badanie przeprowadzone w 2016 roku na 80 kobietach z otyłością wykazało, że imbir może również pomóc obniżyć wskaźnik masy ciała (BMI) i poziom insuliny we krwi. Wysoki poziom insuliny we krwi wiąże się z otyłością.
Uczestnicy badania otrzymywali stosunkowo duże dzienne dawki – 2 gramy – proszku imbirowego przez 12 tygodni.
W przeglądzie literatury żywności funkcjonalnej z 2019 r. stwierdzono również, że imbir miał bardzo pozytywny wpływ na walkę z otyłością i utratę wagi. Potrzebne są jednak dodatkowe badania.
Dowody na rolę imbiru w zapobieganiu otyłości są silniejsze w badaniach na zwierzętach. Szczury i myszy, które spożywały wodę imbirową lub ekstrakt z imbiru, konsekwentnie notowały spadek masy ciała, nawet w przypadkach, gdy były również karmione dietą wysokotłuszczową.
Zdolność imbiru do wpływania na utratę wagi może być związana z pewnymi mechanizmami, takimi jak jego potencjał zwiększania liczby spalanych kalorii lub zmniejszania stanu zapalnego.
PODSUMOWANIE
Według badań na zwierzętach i ludziach imbir może pomóc poprawić wyniki związane z wagą. Obejmują one masę ciała i stosunek talii do bioder.
4. Może pomóc w chorobie zwyrodnieniowej stawów
Choroba zwyrodnieniowa stawów (OA) jest częstym problemem zdrowotnym.
Obejmuje zwyrodnienie stawów w organizmie, prowadzące do takich objawów, jak ból i sztywność stawów.
W jednym przeglądzie literatury stwierdzono, że osoby, które stosowały imbir w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, zauważyły znaczne zmniejszenie bólu i niepełnosprawności.
Zaobserwowano jedynie łagodne skutki uboczne, takie jak niezadowolenie ze smaku imbiru. Jednak smak imbiru i rozstrój żołądka nadal powodowały, że prawie 22% uczestników badania zrezygnowało.
Uczestnicy badania otrzymywali od 500 miligramów (mg) do 1 grama imbiru każdego dnia przez okres od 3 do 12 tygodni. U większości z nich zdiagnozowano OA kolana.
Inne badanie z 2011 roku wykazało, że połączenie miejscowego zastosowania imbiru, mastyksu, cynamonu i oleju sezamowego może pomóc zmniejszyć ból i sztywność u osób z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego.
PODSUMOWANIE
Istnieją badania wskazujące na skuteczność imbiru w zmniejszeniu objawów choroby zwyrodnieniowej stawów, zwłaszcza choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego.
5. Może drastycznie obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić czynniki ryzyka chorób serca
Ten obszar badań jest stosunkowo nowy, ale imbir może mieć silne właściwości przeciwcukrzycowe.
W badaniu z 2015 r. obejmującym 41 uczestników z cukrzycą typu 2 2 gramy sproszkowanego imbiru dziennie obniżyły poziom cukru we krwi na czczo o 12%.

Znacząco poprawiły również poziom hemoglobiny A1c (HbA1c), marker długoterminowego poziomu cukru we krwi. HbA1c zmniejszyło się o 10% w ciągu 12 tygodni.
Nastąpiło również zmniejszenie o 28% stosunku apolipoproteiny B / apolipoproteiny A-I i 23% redukcja dialdehydu malonowego (MDA), który jest produktem ubocznym stresu oksydacyjnego. Wysoki stosunek ApoB / ApoA-I i wysokie poziomy MDA są głównymi czynnikami ryzyka chorób serca.
Należy jednak pamiętać, że było to tylko jedno małe badanie. Wyniki są niesamowicie imponujące, ale przed sformułowaniem jakichkolwiek zaleceń muszą zostać potwierdzone w większych badaniach.
W nieco zachęcających wiadomościach przegląd literatury z 2019 r. wykazał również, że imbir znacznie obniżył poziom HbA1c u osób z cukrzycą typu 2. Jednak okazało się również, że imbir nie miał wpływu na poziom cukru we krwi na czczo.
PODSUMOWANIE
Wykazano, że imbir obniża poziom cukru we krwi i poprawia różne czynniki ryzyka chorób serca u osób z cukrzycą typu 2.